Bir önceki “Big Data (Büyük Veri) Nedir? Ne İşe Yarar?” yazımda büyük veriden bahsetmiştim. Şimdi de büyük veriye paralel olarak ortaya çıkan Dark Data (Karanlık Veri) hakkında bilgi vermeye çalışacağım.
Dark Data (Karanlık Veri) Nedir?
Karanlık veri henüz yeni bir kavram (en azından bu yazıyı yazarken yeniydi). Bu kavrama sadece Gartner’ın IT Sözlüğü‘nde yer verilmiş (bakınız: Gartner IT Glossary > Dark Data). Özetle etkin olarak hiçbir şekilde kullanılmamasına rağmen yine de saklanan verilere “karanlık veri” deniliyor.
Büyük veri (big data) analizi için çok büyük boyutlarda (terabayt küçük kalıyor öyle düşünün) veri depolandığından bahsetmiştim. Hacimli veriler toplamaya başlayacaksanız mutlaka iyi analiz yapmalısınız. Başta detaylı düşünülmeyen noktalar ileride farkına bile varamayacağınız “karanlık veriler” oluşturmanıza neden olabilir. Yürüyen bir sistemde de bunları temizlemek ve bu konudaki verimsizlikleri ortaya çıkarmak çok zor olabilir.
Karanlık Veri Nelere Yol Açabilir?
Problemlerin başında yatırım maliyetleri geliyor. Büyük veri için ciddi donanım yatırımları gerekir. Gereksiz veriler gereksiz yatırım anlamına da gelir. Yatırım maliyeti dışında önemli bir faktör daha var: Güvenlik! Kaydedilen bilgiler içerisinde yer alan gizli bilgilerin ifşa olması riski de kurumu ciddi zarara sokabilecek bir tehdittir.
Karanlık veriyle karşılaşmamak ve önlem almak oldukça önemli. Bu konuda “Dark Data (Karanlık Veri) Nasıl Yönetilir?” yazımı okuyabilirsiniz.