Streaming Savaşları

Spotify, Apple Music ve Youtube Music ile müzik dinlemenin yasallaşmasının ardından aynı durum film endüstrisinde de yaşanıyor. Online platformlardan dijital içerik izleme sunan hizmetlerin sayısı oldukça arttı. Artan hizmet sayısı yanında bazı sıkıntılar da getirecek gibi görünüyor. “Streaming savaşları” ne tür sorunlar çıkaracak?

Hayatına DVD kiralama ve kargolama şirketi olarak başlayan Netflix streaming media” sektöründe lider konuma geldi. Bunda internet hızlarının artması ve web teknolojilerinin gelişmesi oldukça önem taşıyor. Hatta youtube‘un HD, Full HD, 4K yayınları Netflix yanında diğer şirketlerin de bu sektöre girmesini hızlandırdı.

2020 başlarında salgına dönüşen Covid-19 ile birlikte sinemaların kapanması ve insanların uzunca süreler evlerde vakit geçirmesi sonucunda bir çok diğer yapımcı şirket de “streaming” piyasasına adım attı. Netflix’in yanında; “Hulu“, “Amazon Prime“, “Youtube Movies“, “Vimeo” ve “Disney Plus” sağlayıcıları da zaman içinde alternatif olarak yerlerini aldılar. Bu hizmetler ülkemize de gelmeye başladı. En son 2020 son çeyreğinde “Amazon Prime” ülkemizde açıldı.

Streaming savaşları devam ederken iki önemli sıkıntı dikkatimi çekiyor. Sizinle paylaşmak istiyorum:

Hangi Hizmeti Satın Alacağız?

Her hizmetin kendine özgü markasını yansıtan dizileri ve filmleri oluyor. Hepsi de ücretli içerikler. Eskiden 1-2 seçenek varken sorun olmuyordu ama şimdi 10-15 adet hizmet olunca “bunlardan hangisine abone olacağım?” sorusu can sıkıyor. Bu kadar içeriği izlecek vakit de yok ama seçici davranınca 3-4 dizi izlemek için belki de 3-4 ayrı hizmete abone olmak gerekecek. Bence yakın-orta vadede bu hizmetlerden tek tek içerik kiralamayı sağlayacak yayıncı hizmetler doğabilir gibi geliyor bana. Bir anlamda eskiye dönmek gibi 🙂

Kaliteli İçerik Sorunu

İçeriğe ulaşma sorunu çözdük diyelim. Zaman en değerli varlığımız. Şu an bile tüm işimizi bıraksak bile ömrümüzce bitiremeyeceğimiz kadar içerik üretilmiş durumda. İşin acı tarafı çok güzel yapımlar popüler yapımların arasında kaybolup gidiyor ve böylece toplam kalite giderek düşüyor. Benim öngörüm bu soruna da el atılacak ve “seçme içerikler” sunan platformlar artacak. Şu an benim bildiğim “mubi” var. Size seçkin filmler sunuyor. Elbette herkesin beklentisi farklı olacak. Bu sebeple genel kitle yapılarına uygun bu tür platformlar da çıkacaktır. Bu yılbaşında hizmete başlayan “exxen” de buna bir örnek sayılabilir.

Streaming Savaşları

Önümüzdeki günlerde ve yıllarda “streaming” alanında çok fazla yenilik göreceğiz. Gerek teknoloji gerekse ürün ve hizmet alanında atılacak adımlar hep daha fazla tüketmeye sevkedecek. Zamanın çok değerli olduğunu unutmayalım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.