Bir çok şifrerimizi koruyan şifre saklama programlarına verdiğimiz ana şifrenin öneminden bahsetmiştim. Mevcut bir şifrenin yeterince güçlü olup olmadığını şu 6 soru ile ölçebileceğiniz gibi bazı online hizmetlerle de ölçebilirsiniz. şifre gücünü ölçme araçlarını kullanırken dikkat etmeniz gereken ipuçlarını da yazımda paylaşacağım.
Şifre Gücünü Ölçme Araçları Güvenilir mi?
İnternette 100% güvenlikten bahsetmenin mümkün olmadığını bir kez daha hatırlatmak isterim. Şifrenizin güçlü olup olmadığını öğrenmek elbette faydalı ama bu esnada şifrenizin bir veritabanına kaydedilmesini de istemezsiniz.
Şifre kontrol araçlarının bazıları internet olmadan çalışabildiği gibi bazıları da şifrenizi sunucuya gönderip ona göre puan verir. “Ana şifre” tabir ettiğimiz şifreleri hele de aktif ise bu tür sitelere vermenizi önermiyorum.
“Peki o zaman nasıl kontrol edeceğiz?” diye soruyorsanız bir sonraki başlıkta bulabilirsiniz. Şimdi şifre gücünü ölçen öne çıkan uygulamalara bir göz atalım. Ayrıca yazının sonunda “Güvenli ve Akılda Kalıcı Bir Şifre Nasıl Oluşturulur?” yazımda oluşturduğum şifreyi tüm araçlarla test ettim, onun sonucunu da paylaşacağım.
Şifre Gücünü Ölçme İçin Öneriler
1. VpnMentor
Konusunda uzman 4 kişinin “vpnMentor‘u kullanıcılara, VPN’leri keşfetme ve internette gizlilik için gerçekten dürüst, amacına odaklanmış ve faydalı bir araç sunmak için kurduk.” mottosuyla geliştirdiği bir araç. Çevrimdışı olarak kullanılıyor. Bir çok dilde arayüze de sahip.
2. Kaspersky
Meşhur Rus virüs koruma üreticisi Kaspersky‘nin sunduğu araç. Bu araç şifrenizi sunucuya gönderip “sıdırılmış şifreler” veritabanından da kontrol ediyor. Tatmin edici bir sonuç sunuyor.
3. grc.com
“Gibson Research Corporation” tarafından sunulan bu araç girdiğiniz şifrenin kırılması için ne kadar süre gerektiğini hesaplayıp size söylüyor. Elbette uzun süreler gerektiren şifreler daha kuvvetli demektir.
4. thycotic.com
Thycotic, internet güvenliği alanında ürünler geliştiren bir şirket. Sunduğu araç ile girdiğiniz şifreye ait uyarılar ve nasıl geliştirilebileceğini de yazıyor.
5. passwordmeter.com
passwordmeter, arayüzü çok modern olmasa da girdiğiniz şifreyi çok detaylı analiz eden bir araç. Yeterli ve yetersiz olan kontrolleri puanlayarak bir tablo sunuyor. Denemeler yapıp eğlenmek de mümkün.
6. my1login.com
MyFirstLogin firması Londra merkezli ve lider bir “kimlik yönetimi” / “identity manager” şirketi. Basit bir arayüz ile şifrenizin gücünü ölçebilirsiniz.
Şifre Gücünü Ölçen Araçları Kullanırken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Önceden de dediğim gibi bu araçları kullanırken kesinlikle kullanımda olan bir şifrenizi vermeyin! Bunun yerine şifrenize benzer ama farklı bir şifreyi test edin. Değiştirdiğiniz eski bir şifreyi de kontrol edebilirsiniz. Fakat kullanımda olmadığından emin olun!
Son Söz
Güvenli ve Akılda Kalıcı Bir Şifre Nasıl Oluşturulur? yazımda oluşturduğum “Turk@guncalisguveN55” şifresini bu araçlarla test ettiğimde elde ettiğim sonuçlar şöyle oldu:
- VpnMentor: Bravo, şifrenizi kırmak bir ömür boyu sürecek.
- Kaspersky: Güzel parola!
- grc.com: Online Attack Scenario: 1.15 thousand trillion trillion centuries
- thycotic.com : 170 quintillion years
- Passwordmeter: Complexity: Very Strong
- My1Login: 276 trillion years
Şifrenizin gücünü ölçebileceğiniz online araçlar konusunda verdiğim bilgiler umarım faydalı olmuştur. Dilerseniz şimdi “Online şifre Oluşturma Araçlarına” göz atabilirsiniz:
Şifre gücünü ölçme araçları listesi için size teşekkür ediyorum. Ben genelde oluşturmak ve güç tespiti için kaspersky kullanıyorum.