Telefonu Satmadan Önce Yapılması Gerekenler

Akıllı telefonunuzla geçirdiğiniz sürenin ardından artık yeni bir telefon almayı planlıyorsanız ve bunun için eski telefonu elden çıkaracaksanız aşağıdaki maddelere göz atmanızı öneririm. İşte, telefonu satmadan önce yapılması gerekenler. Telefonu satmadan önce Telefonunuzda yer alan kişisel verileri ve kurulu hesapları düzgün bir şekilde silmezseniz sizden sonraki kullanıcı bu bilgilere ulaşabilir. İşte bu riski en aza indirmek için telefonunuzu elden çıkarmadan Devamını Oku…

Güvenilir Yeni Kripto Borsası: dpara.com

Kripto para dünyasında yaşanan ani düşüşlerin ardından bir toparlanma süreci devam ediyor. Bu süre zarfında günlük işlem hacimleri düşse de kripto paralar gündemden düşmüyor. Kripto paraların en hızlı el değiştirme yöntemi borsalarda alıp satmak. Bu sebeple ülkemizde açılan kripto para borsaları da önem taşıyor. Yaptığı işi bilen ve kaliteli hizmet veren borsalar kripto paraların itibarını sağlamlaştıracaktır. Sizlere yeni bir kripto Devamını Oku…

Bitcoin Cüzdanları Ne Kadar Güvenli? Kanunlar Beni Korur mu?

Son günlerde bitcoin fiyatlarının hızla artması bitcoine olan ilgili inanılmaz artırdı. Teknik detaylara hakim olmayan bir çok kişi de bitcoin alıp satmaya başladı. Bu sebeple ben de kripto paranın risklerine değinmek istedim. Bitcoin Cüzdanları Ne Kadar Güvenli? Öncelikle Bitcoin Nedir?, Bitcoin Nasıl Alınıp Satılır? yazılarımı okumanızı öneririm. Blockchain Teknolojisi Bizim bugün bitcoin konuşuyor olmamızın sebebi; bitcoinin altyapısı olan “blockchain’in bize sunduğu Devamını Oku…

Şifre Kırma Yöntemleri ve Önlemler

Bir önceki yazımda şifre güvenliğinden bahsetmiştim. Şimdi de bu kadar önemli olan şifremizi elde etmek için ne tür yöntemler kullanıldığından bahsetmek istiyorum. Öncelikli amacım farkındalık yaratıp şifrelerimizi daha güvenli tutabilmek ve şifre kırma yöntemlerinden korumak… Şifre Kırma Yöntemleri ve Önlemler 1. Sözlük Saldırısı (Dictionary Attack) Çok kullanılan kelimelerden oluşan bir sözlükten çeşitli kombinasyonlarla şifre tahmin yöntemidir. Korunmak için basit kelimelerden oluşan Devamını Oku…

USB Bellek Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Usb bellek hayatımızın vazgeçilmez cihazlarından biridir. En az birkaç adet almışlığımız vardır mutlaka. Peki bu cihazları alırken nelere dikkat etmeliyiz? Buna ilişkin bazı ipuçlarını derledim sizlerle paylaşıyorum… USB Bellek (flash bellek) Nedir? USB bellek veya flash bellek de dediğimiz cihazlar veri depolamaya yarayan ve elektrikle tekrar tekrar programlanabilen cihazlardır. Tümleşik USB bağlantısı sayesinde kolayca bilgisayar bağlanıtısı kurabilirler. Optik disklere göre de boyutları oldukça Devamını Oku…

Big Data – Büyük Veri Nedir?

Büyük veriyi kısa bir yazıyla tanıtmak çok da kolay değil. Hakkında onlarca kitabın yazıldığını düşünürsek bu beni doğrular. Bu yazıda öncelikle “big data hakkında genel bilgiler” vermeye çalıştım. Big Data Nedir? Türkçeye “Büyük Veri” olarak çevirebileceğimiz “Big Data” basit bir ifadeyle “bir düzene uyan veya uymayan, artan hızla büyüyen ve depolanan büyük hacimli veriler” şeklinde ifade edebiliriz. Zamanla “verimlilik” ve “müşteri memnuniyeti” Devamını Oku…

Şifre Saklama Programı Arıyorsanız İşte PasswordSafe

Dijital ortamlarda geçirdiğimiz süre arttıkça kullandığımız şifre sayısı da artıyor. Bu şifreleri güvenli bir şekilde saklamak da çok önemli bir ihtiyaç. Bu ihtiyacı karşılamak için çok faydalı bir programdan bahsetmek istiyorum: PasswordSafe Öncelikte şifrelerimizi bir dosyanın içine yazıp saklamanın tehlikelerinden bahsetmek gerekiyor. Aslında oldukça açık; eğer bu dosya birisinin eline geçerse tüm şifrelerinizi çaldırabilirsiniz. Bu sebeple şifreleri “şifreleyerek” saklamak daha Devamını Oku…

Güvenilir Şifre Saklama Programları

“Güçlü şifre oluşturmak için öneriler” yazımda bahsettiğim tekniklerle ilerlerseniz elinizde yönetmeniz gereken onlarca şifre ortaya çıkabilir. Peki bu kadar şifreyi güvenli bir şekilde nasıl yöneteceğiz? Güvenilir şifre saklama programları sizin bu ihtiyaçlarınza çözüm olacak. Özenle seçtiğimiz şifreleri unutmamak için bir kağıt parçasına yazıp sağda solda dışarı çıkarıp okursak tüm şifrelerimizi elimizde teslim etmiş gibi oluruz sakın ha! Bu sorun evrensel Devamını Oku…

Dark Data (Karanlık Veri) Nasıl Yönetilir?

Okumadıysanız öncelikle “Dark Data (Karanlık Veri) Nedir? Neden Önemlidir?” yazımı okumanızı tavsiye ederim. Yazıda karanlık verinin nasıl ortaya çıktığından bahsetmiştim. Şimdi ise bu veriyi nasıl yöneteceğiz ona göz atalım. Bildiğiniz gibi yönetmemiz gereken büyük bir veri var. Gereksiz karanlık verinin oluşumu engellemek için başlıca önlemleri şöyle özetleyebiliriz: Yeterince Analiz Yapın “Şimdilik her bilgiyi alalım da sonra ayıklarız” veya “Biz herşeyi kaydedelim Devamını Oku…

Dark Data (Karanlık Veri) Nedir? Neden Önemlidir?

Bir önceki “Big Data (Büyük Veri) Nedir? Ne İşe Yarar?” yazımda büyük veriden bahsetmiştim. Şimdi de büyük veriye paralel olarak ortaya çıkan Dark Data (Karanlık Veri) hakkında bilgi vermeye çalışacağım. Dark Data (Karanlık Veri) Nedir? Karanlık veri henüz yeni bir kavram (en azından bu yazıyı yazarken yeniydi). Bu kavrama sadece Gartner’ın IT Sözlüğü‘nde yer verilmiş (bakınız: Gartner IT Glossary > Dark Data). Devamını Oku…