Günümüzde çok kullanılmaya başlanan GPS cihazlarından (navigator) bir tane edinmek niyetindeyseniz aşağıda ele aldığım başlıkları okumanızı tavsiye ederim. Böylece size en uygun navigasyon cihazını seçebilirsiniz.
Navigasyon Cihazı Nedir?
GPS’in açılımı “Global Positioning System” ve türkçesi KKS(Küresel Konumlama Sistemi) dir. Bu cihazlar yeryüzünde yerimizi alıgalayan ve çeşitli yazılımlar sayesinde nerede olduğumuzu gösteren donanımlardır. Bu cihazlar askeri ihtiyaçlardan doğmuştur. Günümüzde GPS kullanmak için ya “navigasyon cihazı” satın almanız gerekiyor veys GPS özelliği olan bir “cep telefonu” almanız gerekir. Bu yazıda sadece “navigasyon cihazı seçimi” hakkında bilgilendirme yapacağım.
Nasıl Çalışır?
Uzayda radyo sinyalleri yayan çeşitli GPS uyduları mevcuttur. Bu uydular “zaman” ve “yer” bilgisi yayarlar. GPS cihazları bunlardan en yakın 3 tanesinden gelen sinyallerin kesişimi sayesinde pozisyonumuzu belirler.
Alırken Nelere Dikkat Etmeli?
Gerçekten İhtiyacınız Var Mı?
Öncelikle ihtiyacınıza karar verin. Gerçekten böyle bir cihaza ihtiyacınız var mı? Bu konu hassas çünkü hatalı veya gereksiz alacağımız elektronik eşyalar 1-2 sene sonra çöp haline geliyor. Bana göre çok seyahat ediyorsanız, büyük bir şehirde yaşıyorsanız veya taksi, dağıtım işi gibi bir mesleğiniz varsa bu cihaz işinize yarayabilir.
En Çok Tercih Edilen Markalar
Piranha, Navitech, Navking, Tomtom en çok tercih edilen ve geniş yelpazeli ürünleri olan markalardır.
Bluetooth Araç Kiti Özelliği
Yeni nesil cihazların hepsinde olan bir özellik. Bluetooth destekleyen bir cihaz ile eşleşme yaparak iletişim kurabilirsiniz. Örneğin bluetooth destekli telefonunuzu tanıtarak gelen çağrıları GPS cihazınından yapabilirsiniz. Konfor için güzel bir özellik ama olmazsa olmaz değil.
Ekran Boyutu
Boyutlar 3.5” ile 7” arasında değişiyor. Ekranın büyük olması okunurluğu artırır. Hareket halindeyken okumak daha da zor olacağından çok küçük olmamasına dikkat etmek gerekir. Fakat renklerin canlılığı ve kontrasta da bakmak gerekir.
MP3 Çalma Özelliği
Eğer aracınızın mp3 çalar özelliği varsa bunun bir önemi yok. Fakat mp3 çalarınız yoksa alacağınız cihazda olması keyif katar.
Video Oynatma
Eğer GPS cihazınızı ara sıra çocuğunuza verip çizgi-film izletecekseniz veya kendiniz dizi vs. izlemek için kullanmak gibi bir ihtiyacınız olacaksa bu özellik önemli olabilir.
Arttırılabilir Hafıza
Eğer “video oynatma” veya “mp3 çalma” özelliğini istiyosanız dahili hafıza size yetmez. Çünkü dahili hafızaya çok fazla medya dosyası sığdıramazsınız. Bu yüzden hafızayı artırabilmek önemlidir.
Tv Özelliği
Televizyon izleme konusu bence GPS için gereksiz fakat eğer araç içinde vakit geçiriyorsanız (bekleme gibi…) ayrıca bir TV’niz de yoksa düşünebilirsiniz.
Fm Transmitter
Fm iletici, GPS cihazdan elde edilen seslerin (ses ile yönlendirme, mp3 çalma vb) bir frekanstan radyoya verilmesini sağlar. Böylece cihazdaki dahili hoparlör yerine arabanın radyosundan sesleri dinlemek mümkün hale gelir. Teknoloji meraklıları için çekici olabilir.
İşlemci Hızı
İşlemci, hesaplamaların hızını etkiler. Yavaş çalışan bir bilgisayar gibi düşünün. İşlemci yavaşsa hesaplamalar, ekran çizimleri ve geçişler hep yavaş olacaktır. O yüzden navigator alırken yeni nesil işlemciler veya çok eski olmayanları tercih etmekte fayda var.
Harita Yazılımı
Bir GPS cihazındaki belki de en önemli unsur yazılımıdır. Çok harika bir cihazın yazılımı eski ve yetersiz ise hiç bir işe yaramaz. O bakımdan yazılımını da kontrol etmeliyiz. Unutmayın ki bir çok şirket bu yer bilgilerini düzenli olarak satarak gelir elde ediyorlar. Çünkü bu konu da oldukça emek isteyen bir konu. Bazı cihazların yazılımları “ömür boyu ücretsiz güncelleme” ile gelir. Mümkünse bunları tercih etmeliyiz. Fakat “ömürboyu” da deseler bunların mutlaka sona ereceği zamanları gelecektir. En çok bilinenler yazılımlar şunlardır:
- Başarsoft / IGO
- Navcity
- Route 66
GPS Fiyatları
Fiyatlar 100 TL den 1.000 TL’ye kadar çeşitlilik gösteriyor. Ürün çeşitliliği ağırlıklı olarak 250 TL civarında toplanıyor.