Dönem dönem bilgisayar ve yazılım temalı dizileri görüyoruz. Geçen hafta bunlara bir yenisi eklendi: “Mr. Robot“. Henüz birinci bölümü yayınlandı. Bir yazılımcı olarak benim de ilgimi çekti. İzledim ve yorumlamak istedim…
İspiyon Uyarısı: Çok fazla “ispiyon” içermeden yorumladım ama “en ufak detay bile beni bozar” diyorsanız devamını okumayın!
Mr. Robot’un Konusu
Mr. Robot, kafayı kırmış asosyal bir internet korsanının (Elliot) hayatında sıradışı ve derin olaylara dalmasıyla başlıyor. Dizinin Türkçe altyazısında çevirmen notuna bakarsanız bir çok bilgisayar terimi olduğunu görürsünüz. İzleyince de hacking, network ve server vb. konularda sıradan benzetmeler değil gayet gerçekçi detaylarla konuların işlendiği görüyorum. Elbette anlatılan herşey gerçek değil ama internet haberlerine dayanan alıntılar var. Benim amacım teknik detaylara dalmak değil, dizide geçen ve hoşuma giden detayları paylaşmak…
İlgimi Çeken Detaylar
Öncelikle dizide bir “anarşi” teması var. Büyük yapıları ve düzenleri sabote ederek insanların daha mutlu olduğu ilkel hayat tarzına dönme çabası var mesela. Öğrenci harçlarına, içi boş gösterişe, yozlaşmış ilişkilere kadar ilginç göndermeler var.
İlk bölümde en çok Facebook markasından söz ediliyor sanırım. Elliot‘a “Facebook’ta seni bulamadım” diye sorulunca “Facebook’ta yokum çünkü nefret ediyorum” demesi… Yine Elliot’un Facebook’taki bir çok kişinin hesabına girip kırması vb. Acaba Facebook çalışanları diziyi izlerken tedirgin olmuşlar mıdır? 🙂
Dizide bir ölçek cinsellik de var. Elliot’ın gay patronu ona sevinçle dokunduğu bir anda arkadaş tepki gösterince (ki kendisi tercihinden dolayı değil asosyal olduğundan tepki göstermişti) kendi cinsel tercihlerini açıklamak zorunda hissetmişti… Psikoloğunun onu aldatan partnerinin hesabına girmek için yaptığı telefon dolandırıcılığıyla bilgilerini elde etmesi ilginç bir detay. Elliot’ın çok ustaca hazırlanmış bir sınavın ardından gizli bir ekiple karşılaşması “Deep Web” olgusunu hatırlatıyor. Herkesin erişemediği gizli grupların faaliyetleri…
Dizide Christian Slater “Mr. Robot” olarak karşımıza çıkıyor. Kaç bölümde oynayacak bilmiyorum ama Imdb’de oyuncuları sıralamasında aşağılarda yer alıyor. Belki de diziye ara ara böyle sanatçılar girecek. Fakat senaristler gidişe göre değişiklik yapıyorlar. Bir çok dizide bir bölüm tasarlanan karakterler yan karaktere dönüşebiliyor. Göreceğiz…
Son Söz
Şu an Imdb sayfasında 9.4 puanı var. Başta puanlar hep yüksek olur zaten. Bakalım devamında ne olacak. Ben ilk bölümden keyif aldım. 1 saatin üzerinde bir süresi var. Ayrıca dizinin web sitesi de bir konsol şeklinde yapılmış 🙂 Bir bakın derim; whoismrrobot.com.
Eğer sezon finalini bulabilirsem bir de sezon finalini yorumlarım. Bakalım dizi nasıl seyredecek…