Deep Web Nedir?

Deep Web Nedir?

Deep Web“, “Deep Net“, “Invisible Web” veya “Hidden Web” olarak bilinen “Karalık Ağ“; çeşitli erişim seviyelerine sahip ve internet üzerine ek teknolojiler eklenerek geliştirilmiş web alanlarıdır. Doğrudan halka açık olmayan bu sitelerde genellikle yasal olmayan içerikler paylaşılır.

90’lı yıllarda yaygınlaşan internet önceden iç ağ yapısında askeri bir teknoloji olarak ortaya çıkmıştı. Sonra gelişen internet teknolojileriyle halka açıldı ve kısa sürede yaygınlaştı. Önceleri tüm içerikler ücretsiz ulaşılabilirken sonra zamanla ücretli servisler ortaya çıktı. Artık kredi kartımızı verip alışveriş yapar hale geldik.

internet

Bilginin hızlı yaygınlaşması sayesinde yetenekli yazılımcılar bu sistemi daha etkin nasıl kullanırız diye düşünmeye başladılar. Şifre ile erişilen ortamla hala göz önündeydi. Burada devreye VPN (virtual private network) girdi. Bu teknolojiyle çoğumuz evlerden işyerlerimize ulaşıyoruz. Yapılan iş legal olmamakla birlikte erişim daha güvenli hale gelmişti.

Hala eksik birşeyler vardı. O da yapılan işlerin kanun dışı olabilme ihtiyacıydı. Bunun için erişimin bir derece daha zorlaşması gerekiyordu. Bu da sağlandı. Önce web sitelerinin alanadı eki değişti (union) ve bildiğimiz “http” üzerinden erişilemeyen özel ağlar oluşturuldu. Gizli ve derin içerikler buralarda paylaşılmaya başladı.

Bir adım ileride “donanım” devreye girdi. Eğer ilgili ağa giriş için gereken donanım sizde yoksa o ağa erişmeniz imkansız hale geldi. Böylece dünya üzerindeki farklı bölgelerden topluluklar birbiriyle veri paylaşabilir hale geldi. Her türlü yazılım kırılırken donanımın kırılması çok zor ve ileri seviyede bilgisayar ustalığı gerektiriyor. Böylesine bir güvenlikle içerik sunmayı kim ister peki? Elbette halka açılamayacak içeriğe sahip gruplar.

Gelinen son noktada çok kısıtlı ama çok güçlü bir grubun erişebildiği ve çok karmaşık algoritmalarla erişimin mümkün olduğu yapılardan söz ediliyor. Bu seviye için hiçbir detaylı bilgi yok…

İletişimi hızlandırmak amacıyla gelişen internet üzerinde artık kolayca erişemediğimiz inanılmaz büyüklükte ve gizlilikte veriler var. Buna “gelişim” mi demek lazım yoksa “çöküş” mü bilemiyorum…

Deep Web’in Seviye Seviye İçerikleri

Yukarıda anlattığım gibi bildiğimiz internet düzeyinden başlayıp erişimin neredeyse mümkün olamadağı seviyeye doğru genel anlamda 7 seviyeden bahsediliyor. Hangi seviye ne tür içerik içerir şöyle özetlemek mümkün;

  • 0. Seviye; güzel güzel web adresi yazarak ulaştığımız internet içeriğidir.
  • 1. Seviye; (surface web), internete açılmış servisler. Örneğin bir veritabanı veya sunucu üzerindeki bilgilerdir.
  • 2. Seviye; (bergie web), arama motoruyla ulaşılamayan ftp sunucuları, biraz uç içeriklerin paylaşıldığı grupların içeriğidir.
  • 3. Seviye; (deep web), bildiğimiz internet ağıyla bağlanılamayan ve özel proxy ağlarıyla ulaşılabilen içeriklerdir. Genellikle “TOR” adı verilen bir tarayıcıyla bu ağlara bağlanmak mümkün.
  • 4. Seviye; (charter web), özel ağların yanısıra “Closed Shell System (CSHS)” denilen çok daha zor yöntemlerle ulaşılan içeriklerdir. Artık bu seviyede içerikler dış dünyada elde etmeniz mümkün olmayan bilgilerdir.

Bundan sonra 4 seviye daha var. Bunlar hakkında çok bilgi yok. Çok zor algoritmalarla erişebilindiği söyleniyor. Özellikle Seviye 8‘in internetin patronu olduğu ve çok güçlü donanımlarla desteklendiği ve çok küçük bir grubun erişebildiği ve bu grubun dünyayı değiştirebilecek bilgilere sahip olduğu söyleniyor. Bu seviyeye erişim için geleneksel yöntemlerin mümkün olmadığı da söyleniyor. İnternet içeriğinin %80’in de bu son 4 seviyede olduğu iddia ediliyor.

Bu son 4 seviye bana ütopik geliyor. Bu kadar güçlü, büyük bir gücün gizli kalması ne kadar mümkün olabilir? Dünya tek bir gücün eline geçerdi böyle bir durumda. İddia edememekle birlikte işin bu kısmı biraz karanlık…

Bahsettim seviyelerde yükseldikçe içeriğin hassasiyeti ve eşsizliği artıyor. Burada çok fazla yazmaya gerek duymuyorum. Çoğu yasadışı konularla ilgili olduğu söyleniyor. Şuradan ulaşabileceğiniz bir resim bunu detaylıca açıklıyor.

Bu tür mecralarda elbette para kullanımı ihtiyacı da var. Fakat böylesine gizli bölgelerde gerçek para kullanımı mümkün değildir elbette. Burada “BitCoin” devreye giriyor. Tamamen dijital ortamda üretilen ve dünya çapında gerçek ülke paralarına çevrilebilen bir sanal değer bu. Sanırım bu “deep web” sayesinde de oldukça yaygınlaştı.

Deep Web’in Tehlikeleri

Depp Web’de seviyelerde derinleştikçe kendinizi daha da tehlikede hissetmelisiniz. Eriştiğiniz içeriğin yasallığı zaten bir sorun. Bunun yanında bu ağlardaki kişiler uzmanlar olduğundan sizin kişisel bilgilerinize sızacak virüsleri bulaştırabilirler. Herhangi bir ağa bağlı bir yerden bu işleri yapmayı önermem. Teknik konuların dışında sunulan içeriklere baktığımızda mafyavari ve ciddi illegal işlerin içine girmek hiç de zor değil. Zaten 3. ve 4. seviyeler bile mide kaldırmayacak içeriklerle dolu. Dikkatli olmanızı öneririm.

Son Söz

Deep Web’in ne olduğunu ve tehlikelerini anladık sanırım. Teknoloji durmuyor ve durmayacak. Bu da adımlardan birisi. Ben şahsen gizli/derin bilgiden yana değilim. Kendim de deep web alanlarına girip dolaşmadım. Bunun altında yatan psikoloji ve teknolojik gelişim benim ilgimi çekti. “Deep Web” değil “Transparent Web” yanlısıyım.

Dozunda teknolojiye devam…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.