Şimdiye kadar e-kitap hakkında bilgi edindiniz, en güzel deneyimin e-kitap okuyucusu ile olduğuna da karar verdiniz ve artık bir adet e-okuyucu satın almak istiyorsunuz. Marka ve modele karar vermeden önce ihtiyacınızı netleştirmeniz için ürün isimlerine özellikle yer vermeden e-okuyucu seçerken dikkat edilmesi gerekenlerden bahsetmek istiyorum.
Bu yazıyı okuduktan sonra hangi özelliklere sahip nasıl bir e-okuyucu tercih etmeniz konusunda fikir sahibi olacaksınız. Daha sonra marka ve modellere de değineceğiz (bkz: e-kitap rehberi).
Renkli mi Siyah-Beyaz mı?
Günümüzde popüler e-okuyucuların artık renkli modelleri de piyasaya çıkmaya başladı. Renk teknolojisi e-ink olmadığı sürece işin rengi bir tablet PC almaya doğru gider diye düşünüyorum. Eğer çizgi-roman okumak gibi bir niyetiniz yoksa ve başka işler için kullanmayacaksanız renkli olanları tercih etmeyin. Bir e-okuyucuyu e-okuyucu yapan enerji harcamayan e-inktir.
Wi-fi Desteği
Wi-Fi bize kablosuz veri aktarımını sağlayan bir özelliktir. Alacağınız ürün ile kablosuz aktarım yapmak size artı değer katacak ise bu özelliği arayın. Örneğin hız ve serbestlik önemli olabilir. Sürekli kabloyu takıp çıkarmak istemeyebilirsiniz. O durumda Wi-fi uygun olabilir.
3G Şart mı?
Amazon ve B&N ücretsiz 3G sağlıyorlar fakat ülkemizde böyle bir servis şu an yok. Bu ürünler ülkemizde resmi olarak daha yeni satılmaya başlandı. Üstelik bu 3G üzerinden çoğunlukla e-kitap kaynaklarına bağlanabiliyorsunuz. Diğer sitelere girişlerde bazı kısıtlar olabiliyor.
Dahili Disk Boyutu
Diğer mobil cihazlarla karşılaştırınca e-okuyucuların dahili diskleri çok büyük olmuyor. Bunun nedeni e-kitapların çok fazla yer kaplamaması. Esas amacımız da e-kitap okumak olduğundan bu boyutlar yeterli oluyor. Örneğin 4GB bir dahili disk e-ink kullanan(renkli olmayan) bir okuyucu için yeter de artar bile.
e-Okuyucu Ekran Boyutu
En küçüğü orta boy bir kitap boyutuna yakın olarak sunuluyor. Yaklaşık 6 inç yani 15.4 cm‘ye denk geliyor. Büyük ekranlılar da 9 inç yani 22 cm‘ye karşılık geliyor. Küçük ekranların taşıma avantajı ve büyük ekranların da okuma avantajı oluyor. Büyük çanta taşıyorsanız büyük ekran tercih edebilirsiniz. Önemli bir nokta; eğer çizgi-roman okuyacaksanız büyük ekran şart. Çünkü çizgi-romanlar resim olarak e-kitap yapılıyor ve küçük ekranda okunmuyor.
Klavyeli mi / Dokunmatik mi?
Klavye tamamen kullanım tarzıyla ilgili bir özellik. Araştırma ağırlıklı bir okuyucuysanız yer imleme ve not almayı daha sık yaparsınız. Bu yüzden klavye daha uygun olabilir. Yok ben sade bir okuyucuyum derseniz klavyeye gerek yok.
E-Okuyucu Fiyatları
E-okuyucu fiyatları yaklaşık 200,00 TL den başlayıp 1000,00 TL’ye kadar çıkabiliyor. Yukarıda bahsettiğimiz özellikler arttıkça fiyat da artıyor. O sebeple bu özellikleri iyi belirlemeniz şart. Bu cihazların arızalarıyla ilgili bir fikrim henüz yok ama böyle bir cihazı kırıp düşürene veya çaldırana kadar kullanacağınızı düşünün ona göre de fiyat aralığınızı belirleyin. Bir yandan da eğer çok iyi bir okuyucuysanız 1-2 sene sonra e-okuyucunuzu yenilemek isteyebilirsiniz. O zaman ortlama bir fiyatı tercih etmek mantıklı olur.
Almadan Önceki Son Adım!
Her alışerişte olduğu gibi e-okuyucu alırken de online alışverişin altın kuralını unutmayalım… Kriterlere bakarak seçenekleri daralttınız diyelim. Eğer önceden görmediğiniz, denemediğiniz bir ürün ise onu mutlaka bir yerde görün, açın ve kullanın. Örneğin bir Kindle veya Nook modelinde seçim yapacaksınız. Mutlaka her ikisini de tecrübe edin. Örnek olarak 1-2 sayfa bir e-kitap okuyun. Böylece içinize sindirebilir ve gönül rahatlığıyla sipariş verebilirsiniz.