Gölgesizler (film ve kitap)

Uzun süredir oturup da bir film izlememişken tesadüfen izleme fırsatı bulduğum “Gölgesizler” filmi bende ilginç bir iz bıraktı. Filmi izlerken gerçek hayat ile bir kurgu arasında kaldım. Filmin ortalarına doğru da biraz uflama ve puflama ile sıkılganlık belirtileri başgösterdi bende ama nedense filmi sonuna kadar izlemek için bir gayretle devam ettim. En son kareyle birlikte de şöyle durup durup sonra aniden yutkunursunuz ya işte öyle bir hareketle “vay anasını” gibilerinden bir söylemle filmi bitirdim. Uzun süredir bir filmde böylesine bir hikaye ve şaşırtan bir son görmemiştim. Üstelik basettiğim bu film milyonlarca TLlik pahalı bir yapım olmayıp başarısını konusundan ve kurgusundan alan bir Türk Filmi!

Sonradan okuduğum bazı yorumlardan da etkilenerek hikayenin uyarlandığı aynı adlı kitabı aldım ve okudum. Hasan Ali Toptaş‘ın yazdığı Gölgesizler romanı 1994 Yunus Nadi Roman Ödülü‘ne de layık görülmüş. Kitabı aldığımda yazarın adını ilk defa duymuştum. Yazar, hikayeleri anlatış tarzı ve inanılmaz hayal gücünü de biraraya getirerek çok güzel ve keyifli bir roman sunmuş okurlara. Roman birbiri ardı sıra bir aksiyon gibi akıp gitmekten çok düşündürerek ve hayal kurdurarak devam ediyor. Yani çok fazla kafa yormadan okunacak bir kitap değil. Fakat hikaye ve anlatım sürükleyici olduğundan kitabı okumak o kadar da zor değil. Sadece bu tür kitaplardan hoşlanmak gerekiyor. Ben okudum kesinlikle tavsiye ederim.

Gelelim ispiyon içermeden kısaca konusuna;

Bir berber dükkanında geçen dialoglarla başlıyor film. Derken bu berberi bir köyde iş ararken görüyoruz ve olaylar başlıyor. Köylü üzerinde tam bir otorite sağlamış olan muhtar ve onun sözünden çıkmayan bir bekçiyle tanışıyoruz. Yüzünü gördükçe şüphelendiğimiz bir karakter muhtar. Görünürde kendi içine kapanmış olan köyde sır dolu kayboluşlar başlıyor. Cıngıl Nuri‘nin kaybolmasının ardından köyün en güzel kızı Cennet‘in kaybolması kafaları iyice karıştırıyor ve hikaye buradan devam ediyor. Yer yer filmin başındaki berber dükkanına dönüyoruz ve tekrar köye geliyoruz. Hatta birkaç yerde bu iki mekan arasında görünmez bir bağ bile kuruluyor. Filmi ispiyon vermeden özetlemek de zor çünkü birçok yerinde yorum yapmak gerekiyor. Sonradan gelişen olayları izlemek ve o muhteşem finaliyle güzel bir keyif yaşamak istiyorsanız hiç durmayın gidip filmi bulun ve izleyin.

Filmin Müzikleri;

Film, Candan Erçetin‘in bu film için yazdığı “Ben Kimim” adlı çok sevilen şarkısıyla bitiyor. Ayrıca en son karelerde Candan’ı da filmde görüyoruz. Yapım aşamasında da oldukça emeği varmış.

Kitap Hakkında;

İletişim Yayınları,
232 sayfa,
6ncı baskı

Film Hakkında;

Yönetmen: Ümit Ünal
Oyuncular: Taner Birsel, Beyti Engin, Arsen Gürzap, Hakan Karahan, Bigkem Karavus, Ertan Saban, Serkan Senalp, Selçuk Yöntem,
Süre: 94 Dakika
Yıl: 2009

Gölgesizler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.