Şifre Güvenliği Neden Önemlidir?

İnternette güvenlik sağlamak için sürekli şifre girmek zorunda olduğumuz bir zamanda yaşıyoruz. “Şifresiz” hayattan “şifreli” hayata nasıl geçtiğimizden bahsedip sonra şifre güvenliğinin önemi hakkında bilgi vermek istiyorum. Şifre güvenliği önümüzdeki yıllarda herkes için büyük öneme sahip.

Denetimli Erişim ve Şifreler

Şifre, ‘denetimli erişim‘ anlamına geliyor. Konuyu gerçek dünya için düşnecek olursak ilk çağlarda evlerin kapısı bile yoktu şimdi ne teknolojik kapılar ve anahtarlar var. Dijital dünya da buna benzer bir şekilde gelişti. Anonim web erişimi basit düzeyde halka inmeye başladı. E-posta gibi aslında web tabanlı olmayan ama ağ üzerinden ulaştığımız servisler vardı ama web ortamı başlarda tamamen anonimdi. Sonra bir takım verileri (resim, video, ürün bilgisi vb. içeren veritabanları gibi.) web üzerine taşımak kolaylaştıkça “özel servisler” ortaya çıktı. Dolayısıyla artık “denetimli erişim” ve “şifreler” daha çok hayatımıza girdi.

20 sene öncesinde statik şifrelerle özel web ortamlarına girişler vardı. Hemen gelişen teknolojiyle kriptolama, e-postalara şifre gönderimi ve 3-4 sene öncesine kadar da SMS ile şifre gönderimine kadar teknoloji gelişti. Şu an artık akıllı telefonlarla üretilen şifreler gündemde…

Online alışveriş siteleri, bankalar, e-posta servisleri, fotoğraf yükleme gibi servisler artık hep şifre ile eriştiğimiz servisler oldu. Bunlara ek olarak akıllı telefonlarla erişim çeşitliliği de artınca bir yerlere girdiğimiz şifre sayısı inanılmaz arttı. Öyle ki artık şifrelerin ardında çok önemli bilgiler saklar hale geldik. Böyle olunca bu şifreleri elde etmeye çalışan kötü niyetli girişimler de arttı.

Şifre Güvenliği

Hayatımızın çoğunu “online” hale getirip hayati verileri de şifrelere bağlayınca karşımıza “şifre güvenliğinin önemli” ortaya çıkıyor. Şifrelerimiz çalınırsa çok ciddi sonuçları olabilir! Bu da sağlığı kaybetmek gibidir, bir kere kaybetmeden ciddiyetini anlayamayız.

Düşünün banka erişim şifreniz çalınırsa… E-posta şifreniz çalınırsa… Sonuçlarını bir düşünün. Bu tür şeylerin kimsenin başına gelmemesini umuyorum.

Peki şifre güvenliği için ne yapmalıyız? En önemli yaklaşım “farkındalık” oluşturmaktır. Eğer birey, aile veya şirket olarak farkındalığımız gelişirse %100 olmasa da yeterli oranda şifrelerimizi korumayı başarabiliriz. Web ortamına açık erişimler için %100 güvenli diye bir şey de olamaz!

Bu yazıdan sonra “Güvenli ve Akılda Kalıcı Bir Şifre Nasıl Oluşturulur?” ve “Güvenilir Şifre Saklama Programları” yazılarım ilginizi çekebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.