Şifrem Yeterince Güçlü mü? 6 Soruda Güçlü Şifre Kontrolü

İnternetteki varlığımız/etiket/internetı güven altına almak için şifre güvenliğinin öneminden bahsetmiştim. Yeni şifreler için güçlü şifre önerilerimi ve akılda kalıcı şifre oluşturma önerilerimi okuyabilirsiniz. Peki mevcut bir şifreniz ne kadar güvenli? Güçlü şifre kontrolü için pratik ve basit 6 adımı sizinle paylaşıyorum.

Güçlü Şifre Kontrolü Bu Soruları Cevaplayın

Aşağıdaki sorulara kolayca cevap vererek şifrenizin gücünü pratik bir şekilde öğrenin.

1. En Az 12 Karakter İçeriyor mu?

Doğru Cevap: Evet

Güçlü şifre mümkün olduğu kadar uzun olmalıdır. Genel şifre güvenliği kriterlerine göre 12 karakterli bir şifre güçlüdür. Şifreniz daha kısa ise lütfen hemen değiştirin.

2. En Az 1 Büyük Harf , 1 Küçük Harf, 1 Rakam ve 1 Noktalama İşareti İçeriyor mu?

Doğru Cevap: Evet

Bir diğer önemli özellik ise karmaşıklık. Şifreniz mutlaka BÜYÜK harf, küçük harf ve rakamlar içermelidir. Sadece büyük harf olduğunda 29 karakter (türkçe için örnek veriyorum) iken büyük + küçük + rakam olduğunda (29+29+10) karakter içinden tahmin edileceğinden tahmin etme ihtimali çok zorlaşır.

3. Ardışık Karakterler ve Rakamlar Kullandın mı?

Doğru Cevap: Evet

Ardışık karakterler ve sayılar, tekrar eden karakter ve sayılar ve sözlükten doğrudan alınmış kelimeler şifreyi zayıf yapar. Bu sebeple şifrelerinizde, “12345”, “98765”, “abcde”, “aaaaa”, “000000”, “zzzzz”, “11223344” gibi biçimlerin olmadığından emin olun.

4. Şifreni Birden Farklı Yerde Kullanıyor musun?

Doğru Cevap: Hayır

Şifrenizi istediğiniz kadar karmaşık ve tahmin edilemez yapın, eğer o şifre birden faklı site veye programda yer alıyorsa güvenli sayılmaz. Şifreleri kullandığınız web siteleri yeterince güvenli değilse bu şifreler çalınabilir. Çalındığı zaman ilk yapılan şey de farklı web sitelerinde çalınan şifrelerin denemesidir. Bu yüzden bir şifreyi sadece bir sitede/yazılımda kullanın.

5. Şifreni Kağıda veya TXT Dosyasına Yazdın mı?

Doğru Cevap: Hayır

Aynı mantıkla düşünecek olursak; şifren ne kadar karmaşık olursa olsun onu gümüş tepside sunarsan bir önemi kalmaz. Burada “sosyal mühendislik” devreye giriyor. Kötü niyetli birisi çalışma ortamlarında kağıtları, not kağıtlarını, tahtayı gözden geçirip bu tür bilgileri gözlemleyebilir. Aynı durum kalabalık bir ortamda cep telefonundan şifrenizi girerken de başınıza gelebilir. Bu yöntemle de şifreniz çalınabilir. Aman dikkat!

6. Şifreni 2 Ay İçinde Güncelledin mi?

Doğru Cevap: Evet

Şifreyi açığa çıkarmak, şifreyi kırmak süreyle ilgili bir konudur. Kırılamayan şifre yoktur. Yeterince deneme şansı ve işlemci gücüyle bir çok şifre kırılabilir. Bu süre konusunu yenmenin en kolay yolu da şifremizi düzenli değiştirmektir. Bütün şifreler için olmasa da çalındığında canınızı acıtacak olan hesapların şifrelerini düzenli değiştirin.

Güçlü Şifre Kontrolü için…

Bu soruladan en az bir tanesi bile eksik ise lütfen hemen şifrenizi değiştiriniz. Bu şifre özellikle birden fazla hesabı kontrol eden veya bir şifre yönetme programında kullanıdığınız bir “ana şifre” ise mutlaka değiştiriniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.