E-kitapların hayatımızdaki yeri artarken uygun bir e-kitap okuyucu satınalma ihtiyacı da artıyor. En uygun e-kitap okuyucuyu nasıl seçersiniz? Fikir edinmek için okumadıysanız “E-Kitap Rehberi” bölümüne mutlaka göz atın.
E-kitap okuyucu modelleri hızla artarken Türkiye’de satılan modellerin sayısı güzümüzde hala çok sınırlı. Ayrıca dünyada çok tercih edilen ürünlerin Türkiye’de resmi satışı bile yok. Amazon‘un Kindle‘ı ve B&N‘nin Nook ürünü resmi olarak Türkiye‘de hala satılmıyor. Sadece İstanbul Bilişim kendi getirdiği Kindle’ları satışa sunmuş. Ayrıca bu şirketlerin online alışveriş sitelerinde de ülkemize gönderileri de yok! Bunun sebebini net bilmiyorum ama telif hakları konusundaki kötü ünümüzden kaynaklanıyor olabilir diye düşünüyorum.
Gelelim ülkemizde satılan e-kitap okuyucularına. Online alışveriş sitelerine baktığımda en çok adı geçen markalar şunlar (harf sırasıyla):
- Agebook
- Booken Cybook
- Foxit
- Freebook
- Iriver
- Oblio
- Polybook
- Reeder
- Walkbook
Türkiye’de satılan e-kitap markalarından Reeder ve Polybook piyasada ağırlıklı olarak satılan markalar. Bu markadalardan sonra Freebook ve Booken Cybook markaları geliyor. Kullandıkları e-ink teknolojisi, wi-fi ile internete bağlanamabilme, renkli veya siyah beyaz olması gibi özelliklere bağlı olarak fiyatları değişebiliyor. Ortalamaya baktığımıza e-kitap okuyucu fiyatları 200 TL – 800 TL aralığında değişiyor.
Türkiye’de e-kitap okuyucu satışı yapan siteler için; E-kitap Satan Yerli Siteler yazısını okuyabilirsiniz.
yazı güzel ama çok zayıf kalmış. Türkiye’de HEGOMONYA kurmuş reeder’ın neredeyse tüm cihazları sattığını görmemiş olamaz bu yazıyı yazmaya teşebbüs eden insan. Ben hepsiburada istatistiklerine baktım %96’sı reeder’a denk geliyor. Hatta komik yanı sayfanın başında da onların google reklamı var.
reeder’ı getiren firma galiba Kindle’ı da garanti ve servis desteği ile getirmiş, ama içerik teminindeki sıkıntılardan dolayı geri çekmeyi düşünüyormuş.
Şu anda bu pazarın monpolisiti reeder maalesef, polybook, freebook ıvır zıvır değil de global markalar sony vs. gibi kendileri (gittigidiyor, miiguru, İstanbul bilişim – bavulcuları:) gibi değil) gelmeden de maalesef onlar ne verirse ona kanaat edecez!
selam,
türkiye hepsiburada.com dan ibaret değil. ELbette önemli bir kaynak ama online satış yapan diğer siteler de var. Paylaşılan istatistikleri ortaya koyunca çıkan durumu yazdım ben.
Ayrıca ben Reeder’in önüne başka bir marka koymadım. Yazıya bakarsan
diye geçiyor. “teşebbüs eden insan” dicek kadar bir bilgi hatasını ben göremedim.
kitabın kokusu hissi bambaşka bir duygu bence..e kitap türkiyede bu yüzden başarılı değil.
Evet bu konu e-kitap okuyucu alıp almamaktaki en büyük çelişki zaten.
Yazınız çok güzel olmuş.Ancak bir iki eleştiri yapayım “E-Kitap Rehberi” ile Nikon yazısının ilişkisini anlamadım. Tuğrul hepsiburada düşüncelerine katılıyorum.
Ve e-kitap okuyucu derken ürünleri karşılaştırsanız biraz daha teknik olarak inceleyebilirdik.Örneğin http://www.teknolojidevi.com/2012-en-iyi-kitap-okuyucularinin-karsilastirmasi.html gibi bir sitedeki gibi bakınca farklarını daha net görebilseydik
teşekkürler. Nikon yazısına link verme copy/paste azizliği olmuş maalesef düzelttim:)
Onun yanında karşılaştırma yazısı yazmayı düşünüyorum. Fakat genel bir karşılaştırma projesine girişmek üzereyim. ondan sonra yapmayı düşünüyorum.