Web tarayıcıları alanındaki kapışmalar bugünlerde son hız devam ediyor. Firefox 4”ün çıkmasının ardından çok ilginç bir zaman çizelgesi buldum. TestKing blogundaki “The History of Web Browsers” yazısında 1994’ten günümüze gelen tarihsel gelişim çok güzel anlatılmış. Aşağıda dikey olarak görebileceğiniz görselden çıkardıklarımı paylaşmak istiyorum. Lütfen hemen görsele gitmeyin! Okuyarak takip etmenizi öneririm.
Tarayıcıların Gelişimi
- 1994 – 2011; Tarayıcı geçmişi şu an 17 senedir devam ediyor. Benim üniversiteye girdiğim sene 🙂
- İlk tarayıcı Netscape. İlk olduğundan hızlıca yayılıyor ve piyasayı ele geçiriyor.
- Sonra IE çıkıyor ve az da olsa kullanılıyor. Sonradan microsoft’un dahiyane (!) fikirleriyle oldukça çok yayılacak.
- Bu arada Opera da var ama yaygın değil…
- 1998‘de IE ve Netscape eşitleniyor.
- 2002′de Netscape tamamen azalıyor ve IE tüm piyasaya yayılıyor. Bunun sebepleri arasında windows işletim sistemine gömülü olarak gelmesi önemli rol oynuyor.
- Opera devam ediyor ama yayılmıyor…
- veeeeeee 2002 senesinde Firefox “Phonenix” adıyla çıkıyor.
- 2003‘te safari çıkıyor. Genişlemeye başlıyor. Opera da gelişiyor fakat hala yayılmıyor.
- 2008‘de Google atağa geçiyor ve chrome piyasaya çıkıyor.
- 2009-2010 yıllarında IE ciddi daralma yaşıyor. Çünkü Firefox çok güzel atılımlarla tarayıcı kavramına yeni nesil özellikler katıyor.
- 2011‘de firefox ve IE çekişiyor.
- Günümüzde devam eden ürünlerin versiyonları şöyle (harf sırasına göre) ;
Chrome 0.2
Firefox 4.0,
Internet Explorer 9.0
Opera 11.0
Safari 5.0
Günümüzün Özeti
İvme olarak en hızlı yükseliş chrome tarayıcısına ait. Opera çok güzel gelişmeler gösteriyor fakat pazar payı elde edemiyor… Gelecekte yeni tarayıcılar çıkabilir. “hız” ve “sağlamlık” her zaman kazanacak. Chrome liderlik için güçlü bir aday. Açık kaynak sebebiyle IE daha da daralabilir.
Tarihsel Gelişimi Gösteren Çizim
(bantların genişliği ilgili tarayıcının popülaritesini gösteriyor)
benim üniversiteye girdiğim sene (2004) okuldaki bilgisayarlarda netscape de yüklüydü. o zamana kadar sadece ie kullanan biri olarak acayip farklı gelmişti. şimdiki durumu düşününce garip geliyor o günler 🙂
bir de operanın o kadar eski olduğunu bilmiyordum, saygı duydum kendilerine. tabi bunca zaman doğru düzgün pazar payı elde edememiş olmaları da düşündürücü. gerçi benim bile favori browserım olmalarına rağmen yine de chrome ve firefox kullanmaktayım, bu da enteresan ve bence irdelenmesi gereken bir konu. pazarlama ve site desteği konularında kendilerini geliştirmeleri gerek diye düşünmekteyim. bundan 1-2 sene önce, facebook gibi popüler sitelerde bile uyumsuzlukları bulunmaktaydı, bunu tamamen aşmadıkları sürece işleri zor.