SEO Nedir? Nasıl Kullanılır?

SEO” kavramı sizin için yeniyse veya sürekli duyuyor ama anlatılanlar karışık geliyorsa bu yazı tam size göre. Çok basit bir dille her seviyeden kişiye hitap edecek SEO yazı dizisinin ilk yazısıyla sizinleyim.

SEO Nedir?

SEO, “Search Engine Optimization” teriminin kısaltmasından gelir. İnternetin ilk yıllarında varolan bir kavram değildir.  Zamanla biriken çevrimiçi bilgiye erişmekte problemler çıkmaya başladı. O noktada “arama motorları” açılmaya başladı. Önceleri web sayfanızı bu arama sitelerine gidip kaydettirmeniz gerekiyordu. Onlar da değerlendirip kendi indekslerine ekliyor veya başvurunuzu reddediyorlardı. Yazptığımız bir siteyi “add url” linkinden ekleyip günlerce yahoo, aktavista de çıkmasını beklerdik. O zamanlar google yoktu piyasada.

Zamanla disk kapasiteleri yükseldi, teknoloji ucuzladı ve CPU hızları çok yüksek düzeylere gelmeye başladı. Öyle olunca arama şirketleri web ağı üzerinde dolaşan ve “bot” adı verilen yazılımlar geliştirmeye başladılar. İşte SEO kavramı da bu aşamada devreye girdi.

“Ben ne yaparsam arama robotları sitemi ziyaret eder ve beni aramalarda öncelikli gösterir?” sorusuna cevap vermek için SEO isminde dev bir sektör doğdu. Robot geliştiricileri ve web geliştirileri birbirlerini güncelleyerek sektörün iki yönlü büyümesini sağladır.

Nasıl Kullanılır?

Bu sektörün sınırları ve kesin kuralları olmamakla birlikte bazu temel ilkeri mevcuttur. Web projesi geliştirirken bu kurallara dikkat ederseniz siz de arama motorlarında etkin bir biçimde indekslenirsiniz. SEO kontrolleri için ücretli ücretsiz bir çok program bulunmaktadır. Bu programlar web sitenizi tarayarak size önerilerde bulunuyorlar. Sonraki yazılarımda bu programlardan bahsedeceğim.

Piyasaya çok fazla bot hakim olmaya başlayınca bazı sorunlar ortaya çıkmaya başladı. Örneğin web sitenizdeki bazı dizinlerin arama motorlarında çıkmasını istemeyebilirsiniz.  Bu noktada mağdur olmak hiç de hoş olmaz. Hatta öyle ki; sitenizin hiç inekslenmesini de istemeyebilirsiniz. Bu konudaki bir etik olması için “robots.txt” dosyası kullanılmaktadır.

Web sitenizin kök dizinine gerekli ayarları yaptıktan sonra kaydederseniz gelen botlar önce bu dosyayı inceler ona göre sitenize girmez veya girip bazı sayfalara bakar. Ayrıca THML düzeyinde de <a> tagında “nofollow” özelliğini kularak bot’a : “bu linki takip etme!'” diyebilirsiniz. Bu dosyanın detayını da ayrı bir yazıda anlatacağım.

Sanırım SEO hakkında genel bir bilgi edindiniz.  Bir sonraki yazımda En Temel SEO Önerileri‘nden bahsedeceğim.

2 thoughts on “SEO Nedir? Nasıl Kullanılır?”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.